PREGUNTES FREQÜENTS

FAQQuin és l’horari de les Biblioteques de Sant Boi?
Horari Bib. Jordi Rubió i Balaguer
Horari Bib. Maria Aurèlia Capmany

Qui pot utilitzar la biblioteca?
L’accés a la biblioteca és lliure i gratuït per a tothom. Per fer ús de determinats serveis, com ara el de préstec o internet, cal tenir el carnet de les biblioteques.

Què es necessita per fer-se el carnet de la biblioteca?
S’ha de presentar algun d’aquests documents: DNI/NIE, passaport, carnet de conduir o permís de residència per acreditar la vostra identitat. Per fer el carnet als menors de 14 anys, cal que el pare, mare o tutor vingui a la biblioteca i signi l’autorització corresponent. El carnet és gratuït.

Cal tenir el carnet de la biblioteca per endur-se documents en préstec?
Sí, el carnet és personal i intransferible. A partir dels 7 anys, el titular haurà d’estar present per fer ús del carnet.

Quants documents i quan temps es poden tenir en préstec?
Cada usuari es pot emportar fins a 30 documents en qualsevol suport. A la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer hi ha les següents limitacions de préstec:

 • 3 documents de la mateixa matèria:
  • Guies de viatge (només 1 de cada lloc)
  • Llibres d’informàtica (1 de cada programa)
  • Oposicions
   • 1 temari complet
   • 1 psicotècnic o test

Com es poden renovar els documents que tinc en préstec?
Es poden demanar fins a 3 renovacions sempre i quan cap altre usuari hagi reservat aquell document. Les renovacions es poden sol·licitar: en persona, per telèfon o via internet des de l’opció Tràmits en línia.

Puc consultar els documents en préstec i la data en què els he de retornar?
Sí, des del catàleg de les biblioteques, entrant al teu compte de l’espai personal.

Què passa si torno els documents amb retard?
Pel bon funcionament del servei de préstec et recordem que has de ser puntual a l’hora de retornar els documents. Per cada dia de retard i document en préstec, el teu carnet rebrà 1 punt de penalització. Per cada 50 punts, el carnet quedarà bloquejat durant 15 dies. Passat aquest temps, el carnet tornarà a estar operatiu.

Com es poden saber les noves adquisicions que ha rebut la biblioteca?
Les guies de novetats que publiquem les biblioteques de Sant Boi, inclouen les darreres adquisicions de llibres, cds, dvds, i material multimèdia que arriba a les biblioteques. Les trobaràs publicades a les nostres xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook) i també pots consultar les darreres adquisicions de les biblioteques a l’Expositor de Novetats.

M’interessa proposar la compra d’un document, què he de fer?
Pots proposar l’adquisició d’un document no existent a la biblioteca mitjançant el formulari Proposta de compra. També el pots proposar adreçant-te al taulell d’informació de la biblioteca. La biblioteca valorarà la teva proposta.

A la biblioteca puc trobar llibres electrònics?
Sí, les biblioteques públiques de Catalunya disposen del servei eBiblio Catalunya. Amb el teu carnet de biblioteca podràs accedir a títols en format electrònic de llibres de ficció i no ficció, revistes, audiollibres,.. i fins i tot pel·lícules.
Més informació sobre el funcionament d’eBiblio.

Com puc saber si un determinat document està a les Biblioteques de Sant Boi?
A través de la consulta del catàleg de les biblioteques. Limita la cerca al municipi de Sant Boi si només vols consultar el catàleg de les Biblioteques de Sant Boi.

No trobo un document al catàleg de les Biblioteques de Sant Boi, què puc fer?
Pots buscar des del catàleg a la resta de biblioteques de la Xarxa. Si no pots desplaçar-te a buscar-lo a la biblioteca que el té, pots anar a la biblioteca més propera i demanar que te’l portin abonant el preu públic corresponent (préstec interbibliotecari).
També pots fer-nos arribar una proposta de compra del document, i si es considera d’interès general el tindrem en compte a l’hora de fer noves adquisicions de fons. Si, a més, ens has deixat les teves dades de contacte, t’avisarem en primer lloc quan ens arribi.

Necessito informació sobre un tema i no sé com buscar-la. Em podeu ajudar?
Et pots adreçar al Servei d’Informació de la biblioteca. T’assessorarem en l’ús de les eines de cerca i t’ajudarem a trobar la informació que necessitis.

Les Biblioteques de Sant Boi accepten donacions de documents?
No. Només acceptem els llibres en bon estat que facin referència al municipi de Sant Boi de Llobregat o a la comarca del Baix Llobregat, i les obres elaborades per autors i autores del nostre municipi.

Què puc fer llavors amb els meus llibres?
Et facilitem alguns llocs alternatius on podries portar els teus llibres. Es recomana posar-se en contacte abans d’iniciar cap tràmit:

Quant costa connectar-se a internet a les biblioteques?
El servei de connexió a internet és gratuït. Només el servei d’impressions o gravacions té un petit cost. Pregunta a la biblioteca.

Qui pot connectar-se a internet?
Tothom pot accedir a internet de forma gratuïta des dels ordinadors de les biblioteques. Només cal portar el carnet de la biblioteca. Cal identificar-se introduint el número d’usuari que consta al teu carnet de la biblioteca i el PIN.

Com pur reservar un ordinador per accedir a internet?
Les reserves es poden fer des dels ordinadors públics de les biblioteques (internet o catàlegs) i a través d’internet. També pots fer-ho a través de l’opció Tramits en línia (Internet i +)

Hi ha connexió Wi-Fi a les biblioteques?
Sí. El servei d’internet clàssic es complementa amb la xarxa sense fils Wi-Fi que permet a l’usuari de la biblioteca connectar-se gratuïtament a internet des de qualsevol dels seus dispositius mòbils (ordinador portàtil, smartphone, tauleta, agenda personal digital -PDA-,…). També hi ha l’opció d’agafar en préstec una tauleta per navegar a internet dins de la biblioteca gràcies a la nostra xarxa de Wi-Fi.
Per fer ús del servei és necessari que l’usuari tingui una targeta de xarxa al seu ordinador correctament configurada i que disposi del carnet de les biblioteques ja que el seu número de carnet i el PIN del seu compte de l’espai personal serviran com a validació per entrar a la xarxa.

Puc crear o editar documents?
Sí. Tots els ordinadors amb connexió a internet disposen també de programari d’ofimàtica. També pots fer ús de memòries auxiliars USB i imprimir el que necessitis. Aquest últim servei té un petit cost. Pregunta a la biblioteca.

Teniu escaner per guardar i/o imprimir els meus documents?
Sí, a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer pots utilitzar l’escàner que tenim a la sala d’ofimàtica o bé utilitzar les impressores públiques (servei BiblioPrint) amb el teu carnet de biblioteca. Si necessites imprimir hauràs d’abonar la taxa corresponent.

Tenen les biblioteques cap política d’us d’internet?
Les Biblioteques de Sant Boi tenim una normativa d’internet, inclosa al Reglament de la bibioteca, per a garantir una utilització correcta del servei. Internet és un recurs d’informació i s’ha de fer servir com a tal, per tant, el personal de les biblioteques es reserva el dret a suspendre la sessió quan s’incompleixi la normativa esmentada.
Normativa reguladora per a l’obtenció del carnet d’usuari de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i l’ús dels serveis bibliotecaris vinculats.