La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer participa a L’Europe Challenge

La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer participa a l’Europe Challenge 2021, una iniciativa que vol afrontar alguns dels reptes europeus més importants, com la mobilitat, el clima, les migracions, la inclusió, les desigualtats, la digitalització i l’accés a la sanitat, entre altres, treballant en xarxa amb usuaris i usuàries de biblioteques d’arreu d’Europa.

En el cas de Sant Boi, es treballarà com les biblioteques poden contribuir a replantejar la naturalització dels espais urbans de la ciutat destacant la salut i la biodiversitat com activadores de qualitat de vida. La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer impulsarà un seguit d’activitats dirigides a la comunitat per promoure la salut de les persones, el seu benestar emocional i la millora de la qualitat de vida, al mateix temps que facilitarà el codisseny per la construcció d’una ciutat verda i saludable.

El tret de sortida del projecte serà l’acte virtual “Com les biblioteques públiques i les seves comunitats resolen els grans reptes a Europa” que tindrà lloc el 9 de maig a les 14.30 h, coincidint amb la commemoració del Dia d’Europa. La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer hi participarà i volem animar-vos a que vosaltres també hi participeu (inscripcions per assistir en línia). L’acte es transmetrà en directe al lloc web dedicat al Dia d’Europa http://www.europeday.eu i als seus canals de Facebook i YouTube.

Les biblioteques que participen a l’Europe Challenge són: Amsterdam Public Libraries OBA (Països Baixos), DOKK1 Aarhus Public Library (Dinamarca), Central and Regional Library Berlin (Alemanya), De Krook Ghent (Bèlgica), Kranj City Library (Eslovènia), la Biblioteca Pública de Valmiera (Letònia) i la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Espanya).

A mesura que sortim del confinament, clubs, biblioteques i centres per a joves són vitals en les nostres vides. Massa sovint veiem aquests llocs com a espais secundaris, més que no pas com a estructures essencials per construir una societat unida”.- Kenan Malik, The Guardian.

65.000 biblioteques públiques escampades arreu d’Europa representen una gran quantitat d’espais culturals  públics i segurs i que actuen com a centres de coneixement, interacció social i de suport a la comunitat. L’Europe Challenge enfortirà aquest paper de les biblioteques públiques com a espais públics rellevants, segurs i oberts incorporant el coneixement generat des de les seves comunitats per resoldre reptes locals.

L’Europe Challenge proveirà d’activitats, suport metodològic, recursos i espais tant les biblioteques com les seves comunitats: lectores, usuàries, visitants, makers, veïnes i veïns per participar en converses i experiències sobre el futur de les nostres societats més properes i el de les de la resta d’Europa.

Més que mai, és necessari observar tots els reptes a què ens enfrontem, des de l’intercanvi cultural, la mobilitat, el clima, les migracions, la inclusió, les desigualtats, la digitalització o -com ha evidenciat la pandèmia global- l’accés a la sanitat.

Amb aquesta col·laboració innovadora, s’aporta una perspectiva europea als contexts locals i internacionals on treballen les biblioteques.

            “Les biblioteques públiques són en essència un lloc de trobada.  Una institució pública alhora que àgora on els ciutadans es poden trobar, opinar i parlar.  Com a potents infraestructures, presents arreu d’Europa, poden influir des de la seva posició en el foment del compromís cívic” – Partner Public Libraries 2030, extracte del sumari de la sessió Lighthouse, organitzada per PL 2030 i finançada per ECF.

 

One response to “La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer participa a L’Europe Challenge

  1. Retroenllaç: Les abelles fan ‘Apiteca’! – CULTURA SANT BOI·

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s