Resultats taller participatiu Ciutat saludable

Medidor contaminacióEl passat mes de gener, un grup de 10 persones del nostre municipi, van participar en els tallers BiblioLab Ciutat saludable, uns tallers de ciència ciutadana i co-creació. Aquest grup va estar conformat per ciutadanes i ciutadans amb un interès per aprendre més sobre els efectes de la contaminació sobre la salut, membres d’entitats veïnals i/o col·lectius de lluita per una millora de la qualitat ambiental i l’espai de la ciutat.

Els participants van tenir l’oportunitat de dissenyar diferents hipòtesis de treball i prendre mesures reals de contaminació. L’interès fonamental era mesurar la contaminació en zones amb alta afluència de persones (com a zones pròximes al mercat) i entorns de zones escolars. Totes aquestes dades s’havien de comparar amb l’entorn de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, on hi ha menys exposició al trànsit, per a poder comparar els nivells de contaminació.

Els resultats preliminars obtinguts durant el projecte, han mostrat alts nivells de contaminació per partícules, tant en l’entorn escolar, com en el mercat, així com a l’entorn de la Biblioteca (consultar les dades). Aquesta circumstància ha fet reflexionar als participants sobre alguns temes durant el taller de co-creació que reflectim a continuació:

  1. La necessitat de sensibilitzar sobre l’índex anual de sinistres per trànsit a Sant Boi (informe elaborat per la policia local amb dades de 2019).
  2. La preocupant caiguda en la demanda i ingressos del transport públic en 2020 del 50% (notícia a beteve.cat).
  3. La recent posada en marxa per part de l’entitat Sant Boi Camina d’una campanya en xarxes socials per a l’elaboració d’un Metrominuto, un mapa urbà que imitant a un pla de metre visualitzi els temps de desplaçaments a peu entre els principals punts generadors de mobilitat (biblioteques, CAPs, Ajuntament,…).
  4. Es van proposar algunes idees per a millorar els nivells de contaminació a la ciutat, com promoure campanyes de sensibilització a les escoles, promoció del teletreball de manera conscient i regulada, o pacificar l’entorn escolar i limitar el trànsit als carrers del voltant.
  5. Arran de l’últim punt, es va comentar també la falta de camins escolars, procés que està en marxa per part de diferents agents del territori.
  6. Com a tancament del projecte, des de la Biblioteca s’ha creat un grup de treball amb els participants del Bibliolab amb la finalitat de continuar compartint informació, inquietuds i poder coordinar-se en el futur per a tirar endavant possibles iniciatives.

Més informació sobre els projecte i els resultats dels municipis participants al BiblioLab Ciència-Ciutat Saludable.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s