Aparador 2018: Pompeu Fabra i Manuel de Pedrolo

El 20 de febrer de 1868 va nàixer Pompeu Fabra, aquest any, doncs, celebrem el 150è aniversari del seu naixement. I també aquest any, concretament l’1 d’abril, es compleixen 100 anys del naixement de Manuel de Pedrolo. La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer ha volgut fer un petit homenatge a aquestes dues figures catalanes. Per això, durant tot 2018, trobareu al vestíbul de la biblioteca un aparador cultural dedicat a ells.

Pompeu Fabra
Fabra va ser el lingüista i gramàtic català més il·lustre: va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. Les seves primeres propostes en el camp de la gramàtica veuen la llum sota el segell de L’Avenç. El 1912, va publicar la seva fonamental Gramática de la lengua catalana, que tindrà una nova versió el 1918: Gramàtica catalana, que l’Institut d’Estudis Catalans va adoptar com a oficial.

La Generalitat de Catalunya ha acordat commemorar l’Any Pompeu Fabra amb la creació del web anypompeufabra.cat l’obertura del compte de Twitter @anyfabra, que serviran de finestra per comunicar tot allò relacionat amb la celebració. Hi podreu trobar totes les activitats organitzades, així com un formulari per incloure’n de noves, recursos, notícies, etc. El recurs més singular és el Mapafabra, un mapa que geolocalitza tots els espais dedicats a Pompeu Fabra a tots els territoris de parla catalana.

Obres de Pompeu Fabra a les Biblioteques de Sant Boi

Manuel de Pedrolo
Un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”. La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd.
Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Des de la Generalitat de Catalunya també commemoren el seu naixement. Podeu seguir les novetats sobre l’any Pedrolo al web del Departament de Cultura de la Generalitat i al perfil de Twitter @AnyPedrolo_2018.

Obres de Manuel de Pedrolo a les Biblioteques de Sant Boi

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s