Què hem dit de…”Maldita sea”

MARTIN ALBA Maldita SeaResum de la tertúlia realitzada dimecres 4 de febrer de 2015

«[…] de repente me invadieron la pena y un sentimiento de compasión, con una triste convicción: ni es la primera ni será la última, me dije»

A la tertúlia literària de febrer de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, vam treballar la novel·la guanyadora del VII Premi Literari Delta de narrativa escrita per dones. Vam comptar també amb la presència de la seva autora, Sonia Martín Albà, que va compartir amb nosaltres tots els detalls en relació a la creació i redacció del llibre.

En primer lloc, es va presentar: doctora en Dret i llicenciada en Criminologia, treballa per l’Administració de Justícia des de finals dels anys noranta. El desenvolupament de la seva feina sempre ha anat lligat al Llobregat i a Barcelona. Mai s’havia dedicat a la literatura, de fet aquesta és la seva primera incursió en aquest món. Ara bé, sí que va confessar el seu interès per l’escriptura i com fa poc més de dos anys, va realitzar un taller de redacció: i amb ell, el descobriment d’un nou camp d’expressió i creació. Fou, de fet, sortint un dia del curs, quan va veure l’anunci de la convocatòria del Premi Delta: va llegir les bases i, com que l’experiència d’escriure estava essent tan enriquidora, va proposar-se crear un relat que s’hi cenyís i veure si era capaç de dur-ho a terme. Un repte, que remetent-nos al que va acabar succeint, va assolir plenament.

Sonia Martín, va insistir molt en aquest “voler és poder”, lema que Maldita sea traspua en molts moments i que podem llegir quan la seva protagonista, la Paula, ens diu: «La suerte hay que sembrarla, la voluntad disciplinarla y el talento desarrollarlo en profundidad». Tant la gènesi de la novel·la (escrita al llarg d’un estiu de guàrdies a Sant Boi de Llobregat), com el desenvolupament de la vida personal de la protagonista al llarg del llibre en són la mostra.

Un aspecte molt interessant que va fer possible el fet de tenir l’autora entre nosaltres, va ser la possibilitat que ens expliqués com s’entreteixien els aspectes de la seva professió i els de la Paula Albertí (mosso d’esquadra). Evidentment, ens va dir que molta inspiració prové de com la seva feina li fa disparar la imaginació: assassins, víctimes, estafadors, cossos sense identificar… tot plegat, la du a veure moltes coses i pensar-ne encara més. També ens va afegir que cap de les situacions ni personatges que hi apareixen són persones reals.

Platja del Remolar

El Remolar

Aquest aspecte dóna molta veracitat a una història negra plantejada a temps real. A Maldita sea, el cos de mossos d’esquadra de la Unitat de Violència de Gènere (VIGE) és requerit a la platja de Remolar-Filipines, ple Delta de Llobregat, ja que un aficionat de les aus ha trobat el cadàver d’una dona amb indicacions que fan suposar que ha estat víctima d’una agressió perpetuada pel fet mateix de ser dona. Des de les entrevistes, als informes del forense, a les fitxes policials o declaracions de testimonis… tot respira que darrere la redacció del llibre, hi ha algú que ho coneix de primera mà. Tot està, com se sol dir, escrit des de primera línia del front de batalla.

En aquest sentit, tenint en compte la temàtica del llibre de Sonia Martín, i que s’inaugurava la BCNegra 2015 (setmana de la novel·la negra de Barcelona). Vam fer un parèntesi per a parlar dels referents literaris a què ens va remetre el llibre:

 • Agatha_christieLes grans dames del gènere: Agatha Christie, Patrícia Highsmith i Sue Grafton.
 • Alícia Giménez Barlett i les seves històries de la inspectora Petra Delicado.
 • John Katzenbach; Un final perfecto. Citat a Maldita sea per la semblança entre ambdues històries.

I cinematogràfics:

 •  El estrangulador de Boston. Richard Fleischer (1968)
 • Un cos al bosc. Joaquim Jordà (1996)

A continuació vam destacar i profunditzar en dos aspectes que apareixen, més enllà de la trama, i que són interessants de tenir ben presents per tal d’enriquir molt més la lectura:

 1. La Violència de Gènere. El seu ampli ventall de manifestacions (emocional, psicològica, física, domèstica..), les relacions entre la víctima i el botxí, les claus per a reconèixer-la i per a sortir-se’n d’ella…

2. Els indrets i llocs que hi trobem, tots ells reconeixibles i que ens permeten fer fàcilment un Mapping mental de Maldita sea: podem seguir la intriga i ser capaços de situar-la ben bé, més enllà del nostre territori imaginari. Per esmentar-ne alguns dels més destacats:

Port Ginesta

Port Ginesta

VILADECANS

 • Remolar-Filipines
 • Riera de Sant Climent
 • Vivendes del poblat Roca
Estany de la Murtra

Estany de la Murtra

CASTELLDEFELS

 • Cova fumada (Bellamar)
 • Passeig Marítim
 • Port Ginesta

GAVÀ

 • Estany de la Murtra
 • Rambla de Gavà
 • Gavà Mar
Massís del Garraf

Massís del Garraf

GARRAF

 • Pas de la Mala dona
 • Massís del Garraf
 • Corbes del Garraf

BARCELONA

 • Port Olímpic
 • Plaça de la Bonanova
 • Ronda Sant Antoni

En aquest sentit, l’escriptora va insistir-nos en què, no volia parlar de res que no conegués: li semblava més interessant exposar des de l’encant del dia a dia i la quotidianitat. D’aquí que tot plegat s’esdevingui en llocs tan comuns i reconeixibles per la gent del Llobregat i dels entorns: qui més qui menys o hi ha estat o n’ha sentit a parlar. Quan vam arribar a aquest punt, vam evidenciar-ho entre tota la gent de la Tertúlia, ja que gairebé tothom podia explicar històries personals relacionades amb els escenaris que estableix Martín Albà.

delta2011Per acabar, vam concloure que Maldita sea era una novel·la ben mereixedora d’ésser la guanyadora del VII Concurs de narrativa Delta 2013-2014, convocatòria que té: «…com a principal objectiu visibilitzar, donar a conèixer i fer un reconeixement públic de les obres literàries realitzades per les dones», i «La denominació Delta que van acordar posar-li al concurs respon a la idea de voler reforçar el que hi ha de comú entre els municipis organitzadors.». Entre els quals estan: Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà, Viladecans, Sant Vicenç dels Horts, Begues, Esplugues de Llobregat…

Després de la visita que vam rebre, des de les Tertúlies Literàries encoratgem a aquelles persones que vulguin provar sort en el món de la literatura, que no tinguin por i que ho intentin. La Sonia Martín n’és la millor mostra.

(Resum realitzat per Déborah Auqué, moderadora de la tertúlia literària)

Més informació:
Guia de lectura
Llegir més resums d’altres tertúlies