Patrick Modiano, Premi Nobel de Literatura 2014

Patrick Modiano_Premi Nobel Literatura 2014Encara que Patrick Modiano neix al 1945, quan l’ocupació alemanya de França havia acabat, l’escriptor situa la seva obra en aquest temps, perquè el considera un temps confús. Al 2012, l’editorial Anagrama va publicar en un sol volum, El lugar de la estrella, Ronda de noche i Los paseos de circunvalación amb el nom de Trilogía de la Ocupación, amb un destacable pròleg de José Carlos Llop, una obra imprescindible per qui vulgui endinsar-se en l’incert i complex món modianesc.

I, per descomptat, si un estima París encara l’estimarà més amb Modiano. Sobretot, si un sap trobar aquelles zones on es barreja gent diversa i prou anònima com per crear l’adicció de tornar-hi per veure els canvis en els negocis o, qui sap, només l’impalpable pols del temps transcorregut. Sobretot, si hi ha passatges foscos.

Quan s’han llegit diverses novel·les de Modiano, es pot anar seguint el traç de personatges que apareixen de diferents maneres. Qui és una simple cita en una pàgina, en una altra pot ser el personatge central i un nom incert en unes pàgines, pot ser el que investiga un rar detectiu que decideix no explicar el fruit del seu treball al client que l’ha contractat. Com tots els grans, Modiano escriu una obra única.

L’intriga és un element essencial de la seva obra, una intriga que no es resol. Quan s’acaba de llegir un llibre de Modiano, hom té més preguntes que respostes. Prova a llegir-lo. La seva darrera obra publicada és L’herba de les nits.

Manolita Sanz, moderadora de les tertúlies literàries de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, ens recorda que el mes d’octubre de 2012 els participants del club van llegir i debatre una de les seves obres, En el cafè de la joventut perduda

Al vestíbul de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer trobareu aquests dies una exposició dels seus llibres que et podràs endur en préstec.