Si viatges a … Iran

Basar d'Isfahan

Basar d’Isfahan

Iran és un país, amb una gran riquesa històrica i cultural,  que torna a estar situat com a centre d’interès del turisme internacional. Fa uns anys ens va visitar l’Ana M. Briongos i ens va fer algunes recomanacions literàries i de visita. Actualment, s’han de mantenir les precaucions a l’hora de  viatjar-hi.  Els millors mesos per viatjar a Iran són octubre, novembre, abril, maig i principis de juny. Què hi podreu trobar?

  • Mesquita d’Isfahan, mesquita Masjed-e Emam. Va ser construida entre el 1612-1630 (dinasties safàvides), és considerada com una de les obres mestres de l’arquitectura persa comparable amb altres edificis singulars com Sant Pere del Vaticà o el Taj Mahal d’Agra.
  • Gran basar d’Isfahan: és una visita imprescindible a Isfahan, el cor de la ciutat, amb els seus carrerons estrets, colors i olors diversos. Ana M. Briongos en el seu llibre La cueva de Alí-Babá  reflexa perfectament l’ambient del basar.
  • Museu Nacional d’Iran o Iran Bastan Museum. És un dels museus més prestigiosos del mon per la seva riquesa i varietat.
  • Desde Shiraz podreu fer una excursió a Persépolis, són 72 km de distància. La seva época daurada va ser durant el regnat de Darío I fins que Alexandre el Gran la va destruir. El nom Persépolis ve del grec i vol dir Ciutat de Pèrsia. És patrimoni de la Humanitat desde 1979. Trobareu La puerta de Jerjes, el palau de Darío o la sala de les cent columnes.
  • Yazd al desert del Kavir. Trobareu paisatges desèrtics, coves i castells.

Itineraris

És recomanable l’arribada a Teheran pel seu aeroport internacional, encara que no sigui una ciutat amb molt d’encant us pot servir de base per començar el vostre itinerari. Per un primer viatge a Iran podríem dir que els imprescindibles són: Isfahán, Shiraz, Persépolis i Yazd. Aquesta podria ser la base per visitar diferents províncies del país.  Encara que depenent de la ruta podeu entrar per Shiraz i sortir per Teheran, si no voleu fer un camí circular.

Pressupost i moneda

La moneda iraní és el Rial. Tingueu en compte que el canvi d’aquesta moneda és molt fluctuant.  Encara que la moneda sigui el Rial moltes vegades ells parlen de “tomanes” que no és cap moneda en si, un “toman” equival a 10.000 rials, dividim entre 10 el valor d’un rial. Les targes de crèdit no són admeses a Iran, només l’acceptaran a llocs on tinguin comptes fora del país. És recomanable portar diners en efectiu ja siguin euros o dòlars i fer el canvi en qualsevol oficina del país (sempre trobareu millor canvi a les oficines fora de l’aeroport).

ATENCIÓAlguns viatgers recomanen fer el visat amb suficient antelació per evitar retards d’última hora ja que en ocasions pot ser una feina burocràtica bastant feixuga, depenent de l’embaixada. Trobareu informació aquí .  A la pàgina de l’embaixada a Madrid també trobareu informació actualitzada. 

Informació actualitzada d’Iran a la Xarxa.

I si encara no esteu decidits llegiu aquest post del bloc  Pedro Jareño, Siempre en ruta.

A les Biblioteques de Sant Boi trobareu informació sobre Iran, guies de viatge, narrativa i història. I us recomanem la guia de viatges Rumbo a … Irán de l’autor Toni Vives (Editorial Laertes) amb informació actualitzada a 2014.