Si viatges a … SARDENYA

Alguer
Si viatges a Sardenya trobaràs l’única ciutat italiana on encara s’hi parla català: l’Alguer. La ciutat de l’Alguer, situada a la costa nord-oest de l’illa de Sardenya, estigué en mans de la Corona d’Aragó des del segle XIV fins a principis del XVIII i a part de la llengua i altres elements culturals, deixà com a llegat una ciutat fortificada i monuments d’estil gòtic català que encara es poden contemplar avui en dia en bon estat de conservació.
Si voleu informació turística podeu visitar el web de l’Oficina de Turisme i si voleu estar al corrent de l’actualitat en català de la ciutat podeu veure per internet els noticiaris del canal local Catalan TV o bé llegir el web de notícies locals http://www.alguer.cat/. L’Alguer és el punt més atractiu de la província de Sàsser, una de les vuit províncies de l’illa de Sardenya, però també et recomanem que t’apropis a:

 • Les Coves de Neptú: Coves visitables situades a l’espai protegit del Cap de la Caça. Són accessibles per via marítima en vaixells turístics però si teniu prou forces, us recomanem que aneu per carretera al Cap de la Caça i baixeu l’Escala del Cabirol de l’agrest penya-segat per tenir unes vistes espectaculars.
 • Castelsardo: Pintoresc poble de costa amb cases de variats colors situades en carrerons estrets que s’enfilen fins al Castell dels Doria, que corona la població.
 • Basílica de Saccargia: Prop de la població de Codrongianos emmig d’un prat podem trobar aquesta basílica del s. XII d’estil pisà on destaca tant l’exterior amb l’imponent campanar i la porxada, com l’interior amb la seva absis decorada amb pintures murals.
 • Stintino: Si el que voleu és sol i platja, la zona costanera d’Stintino és la millor de la província.
 • Sàsser: Sassari en italià, la població és la capital que dóna nom a la província i alhora la segona població més poblada de l’illa. Sense ser una ciutat molt monumental és el focus cultural principal del nord de Sardenya.

No tot l’interès rau però en aquesta zona de l’illa de Sardenya. Si teniu temps, us recomanem també que aneu a altres zones de l’illa destacant:

 • Càller: Cagliari en italià, Càller és la capital de Sardenya i alhora la població amb més habitants. Situada a la costa sud de l’illa, té un casc antic (Castello) amb llegat català degut a la seva pertinença a la Corona d’Aragó durant uns segles i destaquen monumentalment per la catedral (s. XIII-XVII) i el Bastió de Saint Remy (s. XIX).
 • Parc Nacional del Golf d’Orosei i del Gennargentu: Mar i muntanya, això és el que combina el parc natural amb més renom de l’illa situat en el seu cor geogràfic i costa est. Per una banda el massís rocós del Gennargentu amb els cims més alts de l’illa, per una altra el Golf d’Orosei esquitxat de petites cales en un paisatge rocós i ferèstec.
 • Parc Nacional de l’Arxipèlag de La Maddalena: Situat al nord-est de l’illa a la vora de l’Estret de Bonifacio i extrem nord de la turística Costa Maragda, aquest arxipièlag format per set illes i multitut d’illots té valor biològic tant en terra ferma com en el fons marí i és accessible per als turistes.
 • Costa Verda: Si el que voleu són llargues platges a la natura de sorra fina sense aglomeracions, Costa Verda és el vostre destí. Situada al sud-oest de l’illa entre el Cap Frasca i el Cap Pecora, aquest tarm de costa ofereix la tranquilitat que no ofereix la turística Costa Maragda.

En darrer lloc, si us voleu ambientar en Sardenya abans d’arribar teniu:

 • Per llegir: Alguna obra de l’escriptora sarda Grazia Deledda, Premi Nobel de Literatura l’any 1926 les novel·les de la qual s’ambienten a l’illa.
 • Per escoltar: Música de Franca Masu, cantant algueresa de peces en català, sard i alguerès de música amb regust mediterrani.
 • Per veure: La pel·lícula Padre Padrone dels Germans Taviani, un drama rural ambientat a l’illa de Sardenya que va ser mereixedor de la Palma d’Or de Cannes l’any 1977.